وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی لبه تعامل و ارتباط با مردم است و بهبود روابط دولت و ملت به نوع فعالیت و کار این وزارتخانه بستگی دارد.
دکتر علی ربیعی وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و در جریان رسیدگی به صلاحیت وزرای پیشنهادی ضمنگرامی داشت یاد و خاطره امام و شهدا به ویژه شهدای کارگر و بهزیستی گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیشترین تعامل را با اقشار مختلف جامعه دارد و طبیعی است بیش از هر وزارتخانه دیگری به چشم بیاید و مورد نقد قرار بگیرد.
او با بیان اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی لبه تعامل و ارتباط با مردم است و بهبود روابط دولت و ملت به نوع فعالیت و کار این وزارتخانه بستگی دارد، اظهار داشت: در نطق رئیس جمهور، معاول اول رئیسجمهور و پیش از آن در سخنان رهبری در مراسم تنفیذ، موضوعات مختلفی را شنیدیم که در این سخنان چهار موضوع اصلی از هفت موضوع مرتبط با ماست.
وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی بحران فقر مطلق، بحران آسیبهای اجتماعی، بحران صندوقها و بحران بیکاری را از موضوعات اصلی کشور دانست و تصریح کرد: این چند موضوع، هم مورد توجه هیات دولت و هم مجلس و هم قوه قضاییه است که به طور کلی موضوع مورد توجه حاکمیت است و در این حوزه، کانون حل آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
دکتر ربیعی با اشاره به اظهارت رجبی نماینده شیراز که در مخالفت با او سخن گفته بود، خاطرنشان کرد: آقای رجبی گفتند چرا مسئولیت امری را میپذیری که همه اختیارات آن در حیطه شما نیست.
او در تشریح سیاستهای اجرا شده برای مبارزه با بحران فقر ابراز داشت: میتوان سیاستهای فقرزدایی را به سه دسته تقسیم کرد؛ سیاستهای جبرانی، سیاست صدقهای و سیاست هدفمندی. ما در این سالها در این حوزه پول هزینه کردهایم اما با پولپاشی بحران فقر و اشتغال حل نمیشود. این فرایند امروز نیز ادامه پیدا کرده است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان آنکه این وزارتخانه صاحب نظریه و ایده است، عنوان کرد: نظریه بخشی از کار و تلاش برای نیل به هدف است. وقتی هم در دانشگاه قرار میگیریم، به فصل دوم که میرسیم، میگوییم برو جلو و توجهی به فصل دو نداریم در حالی که سیاستهای رفاهی نظریه دارد و هر سیاست توسعهای بدون برنامه توسعه شکست میخورد.
دکتر ربیعی افزود: برنامه ملی فقرزدایی و برنامه جامع حمایت از محرومین با تکیه بر آسیبهای اجتماعی و برنامه حمایت از مناطق محروم با تکیه بر منطقهگرایی از جمله برنامههای ماست.
دکتر ربیعی خاطرنشان کرد: توانمندسازی و مهارت سازی و توسعه مهارت انسانی و صیانت از منابع مادی و حفظ کارگاههای اجتماعی و توسعه تعاون ، فرهنگ و تامین اجتماعی چند لایه جزو برنامههای ما بود که با تمام اینها قصد امحای فقر مطلق را داشتهام که این موضوع مورد تاکید رهبری نیز بود . نظام تامین اجتماعی چند لایه ، بیمه، صندوق های بازنشستگی حتی برنامه اشتغال که بعدا راجع به آن صحبت می کنم موثرترین کارهای ماست که می توانیم با برنامهریزی و کمی سرمایه گذاری آنها را انجام دهیم و فقر مطلق را امحاء کنیم.
وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: من مسئول فقر غذایی، فقر حرکتی، فقر عاطفی و اشتغال هستم باید به توانمندسازی در موضوعهای مختلف توجه کرد مخصوصا در فقر سلامت حمایت از معلول یعنی مقابله با فقر حرکتی، حمایت از فرزند و زن بیسرپرست یعنی مقابله با فقر عاطفی، امحای فقر، آرمان انقلاب است که آرزوی رهبر و امام راحل و رییس جمهور میباشد .
او افزود: من در همین جا از آقای لاریجانی تقاضا میکنم با توجه به اینکه ما آمادگی انجام این کارها را داریم، کارگروه مشترکی برای مساله فقر تشکیل شود که سرافرازانه بگوییم نتیجه آن از بین بردن مساله فقر شده است.
دکتر ربیعی ادامه داد: من در این مدت اطلس مسائل اجتماعی را در سطح محلی تولید کردهام، خیریهها و نهادهای مدنی دو برابر شده است من با شناختی که از مقوله امنیت دارم، امنیت اجتماعی را همسطح امنیت ملی میدانم. مسائل مربوط به ساحت فرهنگ در ساحت اجتماعی حل میشود نه در ساحت امنیتی مطالبات اقوام و قومیت ها باید مورد توجه قرار گیرد برنامههایی برای فقر هم پوشان در مناطق مرزی خواهم داشت .
او افزود: در این مدت اشکال مختلف فقر را شناسایی کردهام. ۴ سال است که نرخ افزایش مزد بر تورم پیشی گرفته است و ۶۷ درصد بین مزد و تورم فاصله است. توسعه اقتصادی بازنشستگان و کارگران صورت گرفته قدرت خرید آنها فرو افتاده من برای این کار گفتمانسازی کردم یازده میلیون حاشیهنشین را بیمه کردیم .
دکتر ربیعی تاکید کرد: امروز دفترچه بیمه در حکم دفترچه هویت اشخاص است حتی در خانه یکی از هموطنان بلوچ خود دیدیم که این فرد دفترچه بیمه را به روی شناسنامه خود گذاشته است که در حکم دفترچه هویتی به آن نگاه میکند. در این مدت حقوق بازنشستگان را افزایش دادیم. ۱۷۰ هزار کودک بازمانده از تحصیل را شناسایی کردیم که با همکاری آقای فانی این مساله را پیگیری میکنیم.
او تشریح کرد: یک روز یک نفر تعریف میکرد که از دولت به من زنگ زدند و گفتند که در رابطه با فرزندت با تو کار داریم اول ترسیدم اما از وقتی که شنیدم از وزارت رفاه است آرام گرفتم. البته این فرد آدم مرفهی بود که کودکش به علت معلولیت از تحصیلش بازمانده بود و تعریف میکرد که وقتی شنیدم که کسی از دولت زنگ زده که چرا فرزند تو به مدرسه نمیرود خوشحال شدم که این گونه به فکر هستند .
دکتر ربیعی یادآور شد : مهمترین برنامه من در حوزه فقر کاهش انواع فقر است. با همه توان طرح سلامت را اجرا میکنم و نمیگذارم هیچ گاه زمین بماند. این اشکالات مربوط به کمبود امکانات است. هیچ ساختاری بدون اشکال نیست شاید ما به دلیل تشنگی که در این زمینهها داشتیم سریع عمل کردیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: طرح تکاپو بر وضعیت منطقهای طرحی است که دولت آن را مصوب کرده و در اقتصاد میتواند گامهای موثری باشد.
او خطاب به نمایندگان گفت: عزیزان شاید ۳ سال پیش را یادتان بیاید که در یک جلسه غیرعلنی صحبت کردم و گفتم ما با رشد اشتغال منفی روبرو هستیم. با رشد اشتغال کلاسیک نمیتوان سالانه ۴۰۰ هزار شغل ایجاد کرد ما باید از الگوی رشد فراگیر استفاده کنیم که ۹۷۵ هزار شغل باقی مانده ایجاد شود.
دکتر ربیعی تاکید کرد: برای عرضه و تقاضا برنامههای دهگانه اشتغال را داریم. نمایندگان انتقاد کردند که طرح کارورزی درست نیست. اتفاقا باید بگویم این یک مدل جهانی است من از همه کارشناسان دانشگاههای معتبر دعوت کردم از ۵۲ کارشناس خارج از کشور نیز برنامه خواستم تا این طرح آماده شد.
او خطاب به رئیس مجلس گفت: آقای لاریجانی یک خواهش از مجلس دارم اگر خدا توفیق داد و در خدمت شما بودم یک کمیته مشترک اشتغال تشکیل دهیم تا بتوانیم در این زمینه کارها را دنبال کنیم. در وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی که ریزش نیروهای آن اتفاق افتاد سال گذشته کمترین میزان چالش را داشتیم.
دکتر ربیعی با اشاره به تجمعات کارگری و مطالبات آنان گفت: سال ۱۳۵۴ من نیز جلوی وزارت کار تحصن کردم. همواره در این خیابان دوران اتحاد را پشت سر گذاشتیم. امروز کمترین دوران چالش میان کارگر و کارفرماست. اتحاد بخشی از سرمایه اجتماعی کشور است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه عنوان کرد: ۵۷ درصد هماهنگی در کار و ۳۳ و نیم درصد حوادث کار از سال ۹۲ به ۹۵ بیست و هفت درصد کاهش یافته است.
او در ادامه افزود: وزارتخانه تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید جایی باشد که به رفاه مطلوب برسیم. سوال میکنند که چرا به رشد ۲۵ درصدی در رفاه نرسیدهایم؟ آیا اقتصاد ما بزرگ شده که رفاه ما هم بزرگ شود؟ ما دوران رکود را پشت سر گذاشتیم. اگر توفیق خدمت پیدا کنم برای تعاونیها برنامه دارم و قصد افزایش آنها را دارم. در بخش تعاون روزنههای جدیدی ایجاد خواهیم کرد. مخصوصاً تعاون روستایی. تعاون را به سمتی میبریم که زمینه رشد آن به وجود آید.
دکتر ربیعی ادامه داد: اقای رجبی گفتند تعاونیها مرده ما هم این را قبول داریم ما برای آنها و احیای آنها برنامه ریختیم.
دکتر ربیعی با اشاره به رایزنیهای خود با وزرای کار چند کشور اظهار داشت: من با وزیر کار چند کشور صحبت کردم. آنها گفتند ما اول مهارت را افزایش دادیم. ما در این زمینه مشکل داریم. در کشور ما فقط ۴/۱ یا چهار دهم درصد را در حوزه فنی و حرفهای خرج میکنیم. باید با کمک شما طرح هر ایرانی یک مهارت و هر روستایی یک مهارت را دنبال کنیم. ما با ستاد کل برای سربازخانه صحبت کردیم و به دنبال آن رفتیم تا مهارت را به دستگاهها ببریم.
او افزود: اگر میخواهیم کشور توسعه یابد، باید به مهارت بپردازیم. مهارت راه بیبدیل توسعه کشور است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به بحران صندوقها تصریح کرد: من در این باره زیاد نمیخواهم حرف بزنم. من از آقای لاریحانی میخواهم جلسهای را در این باره بگذاریم و مسائلی را ارائه کنم. البته در مجلس در این باره توضیحاتی را دادهام.
دکتر ربیعی با بیان اینکه من اولین کسی بودم که برای نخستین بار آژیر هشدار را در دولت و در مجلس دادم، خاطرنشان کرد: ۱۸ صندوق موجود وضعیتشان ناپایدار بوده است. نسبت شش به یک در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وجود دارد. ما به اصلاحات نیاز داریم. ما باید اصلاحات ساختاری کنیم و به دنبال منابع و مصارف صندوقها باشیم. این مساله غیرواقعی و برای خنده نیست.
او اضافه کرد: کسی به خواستگاری رفت، به داماد گفتند چکارهای؟ گفت بازنشسته. ما آنقدر در امور این صندوقها دخالت کردهایم که در چهار سال گذشته یک میلیون نفر به بازنشستهها اضافه شدهاند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه سیاستهای حمایتی باید جایگاه حمایتی داشته باشند، ابراز داشت: با صندوقهای بیمهای نمیتوان جایگاه جماعتی را دید و فراهم کرد. ما مطالعات عمیقی کردیم و از سازمانهان بینالمللی مانند آیالاو و افراد تحصیلکرده کمک گرفتهایم.
دکتر ربیعی با بیان اینکه راه نجات صندوقها و حفظ تامین اجتماعی امروز استخراج شده است، عنوان کرد: حل مسائلی مانند اشتغال و صندوقها اجماع ملی میخواهد. ما باید برای حل این مسائل یک حرف را بزنیم. ما در مورد چند مسئله نیازمند اجماع هستیم و باید گفتوگوی ملی کنیم. ما پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد برای پرداخت مستمریها وام گرفتیم ولی الان وامها برای توسعه بنگاهها است. هماینک نسبتها برهم خورده است.
او با بیان اینکه پرارزترین شرکتها به بورس رفته است، یادآور شد: ما به سمت شفافیت رفتهایم. ما دیآی و کنترل صندوق را حتی در دفتر ریاست جمهوری نصب کردهایم. همه کمیسیونهای مجلس میتوانند در دفتر ما حاضر شده و گزارشها مطالعه شود و گزارشها هم ارائه شود. ما هیچ چیز پنهانی نداریم. ما شفافیت را دنبال میکنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه یکی از استراتژیهای من خروج از بنگاهداری صندوقهاست، بیان کرد: همه باید کمک کنیم تا بتوانیم از بنگاهداری خارج شویم. وظیفه من مقابله با فقر و فقرزدایی است اما این بنگاهها دست و پای ما را بسته است. طرح خروج از آن شرایط آماده شده و از مجلس میخواهیم ما را از این زنجیرها آزاد کنند.
او گفت: دو پرسش از من شده است که لازم دیدم آن را پاسخ دهم؛ اما ابتدا می گویم که باید در بعضی موارد تجدید نظر کنم. مثلا در تیمی که قرار است بچینم این کار را انجام میدهم. همچنین ضعفهایی در تعامل با مجلس داشتهایم که باید آن را تقویت کنیم .
دکتر ربیعی افزود: در بخشی دیگر در توزیع عادلانه شستا باید یادآور شوم که آن شرکتها تنها به ما واگذار شده است. در عین حال به تمام تذکرات توجه میکنم چرا که مخالفان من امروز راهگشا شدند .
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس سپاسگذاری کرد و افزود: از ارشادات برادر عزیزم آقای پورابراهیمی و تذکرات ایشان که نوبت به صحبت وی نرسید هم تشکر میکنم.
ربیعی ادامه داد: تمام تلاش من این بود که حافظ اموال مردم باشم و خطاها را کمتر کنم و ساختارها را کارآمد.
او با بیان اینکه کتاب زنده باد فساد را در همین راستا نوشتهام، گفت: من افتخار میکنم که چنین کتابی را نوشتهام و فساد را در آن طبقهبندی و تحلیل نمودهام. فساد ساختاری سازمان یافته و مبتنی بر عاملیت است و این چنین فسادی باید ریشهکن شود .
دکتر ربیعی در پایان با تشکر از اعتماد رییسجمهور گفت: از اعتماد همکارانم هم سپاسگزاری میکنم و در این راستا هرچه پیش آید را به فال نیک میگیرم
(منبع خبر : سایت سازمان تامین اجتماعی)